Laagendalsposten skrev om oss 30.mars 2017

31-03-2017
Skyttertunets beboere kan feire 15 års aktivitet

 

Fellesskapet gjør at eldre kan bo lengre hjemme

TRIVES SAMMEN: De bor i hvert sitt hus, men dyrker fellesskapet på Skyttertunet. Fra venstre: Jon Erik Saugen, Astrid Rygg, Norma Saugen, Gunnar Berge og Andreas Dahl. FOTO: JAN STORFOSSEN

 Av JAN STORFOSSEN

Publisert:28. mars 2017, kl. 10:45

– Vi tror fellesskapet gjør at vi kan føye til noen år hjemme før vi må flytte på institusjon.

Det mener beboerne på Skyttertunet. Det er 15 år siden en gjeng gikk sammen om å bygge og bo på Raumyr. Ideen var å kombinere privatliv i eneboliger med et fellesskap som gir trivsel og trygghet.

På ei sju-åtte mål stor tomt på den gamle skytterbanen bygget de 13 hus med et fellesareal og et «samfunnshus». Hver enkelt familie eier sitt hus og tomta det står på. Samtidig har de hver sin aksje i Skyttertunet bofellesskap og eier 1/13-del i fellesarealet og samfunnshuset.

Ti av de opprinnelige bor fortsatt på Skyttertunet. Tre av boligene har skiftet eier siden starten. Nå er gjennomsnittsalderen 81 år.

– Det er fysisk alder, mental alder er omtrent som da vi flyttet inn, skyter Andreas Dahl inn. Han er en av dem som var med å etablere prosjektet.

– Vi føler oss yngre. Det er en konsekvens av å bo her, mener Jon Erik Saugen, en annen av de 13 grunnleggerne.– Vi mennesker er flokkdyr, vi trives best sammen med andre, konstaterer Saugen.

LES OGSÅ: – Flytt i tide!

Felleshsuset Blinken: Dette er hjertet i Skyttertunet. Fra venstre: Andreas Dahl, Astrid Rygg, Jon Erik Saugen, Norma Saugen og Gunnar Berge. (Foto: JAN STORFOSSEN)

Fellesaktiviteter

Vi sitter i den store sofagruppa i det de kaller samfunnshuset, sammen med flere av veteranene og en nykommer på Skyttertunet.

Astrid Rygg kjøpte ett av de tre husene som er solgt. Hun ble tiltrukket av konseptet da hun skulle flytte til Kongsberg. Boligene omsettes på det ordinære markedet, men kjøpere må gå inn med sin andel i bofellesskapet.

Ut over det er det ingen formelle forpliktelser til å delta i det sosiale, men beboerne tviler på at nye vil trives, hvis de ikke er aktive i fellesskapet.

Aktivitetene har utviklet seg etter hvert. Det er en ganske fast plan med blant annet en dag med felleslunsj (etter fellesbading i svømmehallen), torsdagstrim og fredagskaffe. Annenhver søndag er det «kino» på storskjerm med «Happy Hour».

Ellers arrangeres forskjellige kurs, ikke minst med PC og data som tema. Det er lesesirkler og fellesturer – til nært og fjernt.

Det er ellers etablert diverse grupper, som hagekomité og teknisk komité. Det er dessuten en vaktmesterrolle som går på omgang.

Beboerne på Skyttertunet var blant naboene som tok imot flyktningene på Raumyr med åpne armer. De etablerte blant annet en språkkafé på mottaket.

LES OGSÅ: Bofellesskap for de godt voksne

Mellomstasjon

Skyttertunet hadde i starten en nedre aldersgrense, men den er de ikke så nøye på lenger.

– Vi hadde 50-årsgrense, men det har vi glemt, ler Norma Saugen.

Gjennomsnittsalderen tatt i betraktning, regner dagens beboere med at noen flere hus skal omsettes etter hvert. De vil gjerne profilere Skyttertunet som et konsept som passer for godt voksne. En slags mellomstasjon mellom vanlig enebolig og omsorgsbolig/institusjon.

– Vi er med på å ta vare på både den fysiske og mentale helsen til hverandre, sier beboerne.

De er nøye med å påpeke at de driver med omtanke, mens omsorg i formell betydning overlater de til det offentlige.